Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Wil je een opgeruimd huis? Koop dan niet meer deze 5 dingen!

opgeruimd huis stop met kopen
opgeruimd huis stop met kopen
Het is verleidelijk om jezelf te verwennen met allemaal leuke hebbedingen. Kijk uit, want voordat je het weet slibt je huis dicht. Ben je al een tijdje van plan om je huis leger te maken, dan hier een lijstje van dingen die je beter niet kunt kopen.

Een opgeruimd huis begint met een bepaald inzicht

Veel mensen verlangen naar een huis met minder rommel. Misschien heb jij al actie ondernomen en ben je een aantal keer op en neer gereden naar de Kringloop. En dan niet om dingen te halen, maar om dingen te brengen… Ben je al zover gekomen dan ben je super goed bezig!

Veel mensen zitten echter in een vicieuze cirkel: ze doen spullen weg en belonen zichzelf met nieuwe spullen, waardoor er weer dingen weg moeten omdat het anders te vol wordt. Als je weet waarom je al die spullen steeds koopt, dan is het makkelijker om je gedrag te doorbreken.

rommelig huis opruimen

Stop met het kopen van deze 5 dingen voor een opgeruimd huis

Je verlangen naar een opgeruimd huis moet in feite sterker zijn dan het verlangen om spullen te kopen. De voordelen die voortvloeien uit minder spullen kopen zijn te goed om ze te negeren. Je huis wordt lekker overzichtelijk, je bent nooit meer dingen kwijt en je huis blijft lekker schoon. Lees ook maar eens: 15 beste redenen om minder spullen in huis te hebben.

Als je onderstaande spullen van je wensenlijstje schrapt of je niet meer laat verleiden door impulsaankopen, wordt het makkelijker om je huis sneller aan kant te krijgen. Om welke spullen gaat het?

1. Kleding

kleding kopen opgeruimd huis

Hoeveel kleding heeft een mens nodig? Bedenk maar eens wat je meeneemt op vakantie. Ineens kun je wel twee weken lang met twee broekjes, een rok, twee jurkjes en 4 shirtjes doen. En je hebt ook nog eens het leukste wat je hebt meegenomen dus je ziet er iedere dag uit om door een ringetje te halen.

Het voordeel van minder kleding is: zowel je winterkleding als je zomerkleding past gewoon in je kast. Nooit meer gedoe met switchen als het zomer of winter wordt. Alles wat er hangt vind je mooi, is van goede, duurzame kwaliteit en zit lekker.

Laat dat jurkje van 10 euro in de winkel hangen en koop alleen kleding waarvan je sterk vermoedt dat je er jarenlang plezier van zal hebben. Uiteindelijk scheelt dat geld en ruimte. Zo fijn!

2. Woonassecoires

sierkussentjes

In de winkel staan al die accessoires heel verleidelijk uitgestald. Voordat je het weet sta je bij de kassa met een nieuw decoratief kussentje of kaarsenstandaard. Op het moment van aanschaf geeft dat weliswaar even een kick, maar kom je eenmaal thuis dan weet je eigenlijk niet zo goed waar je het moet laten. Nergens komt het zo tot zijn recht als in die ene winkel.

Doe het niet! Koop alleen iets als je het van tevoren hebt bedacht, of als je iets ziet waar je al lang naar op zoek bent, of als er iets in je huis vervangen moet worden. Geen impulsaankopen, zonde van je geld! Zo krijg je nooit een opgeruimd huis!

3. Dingen in de uitverkoop

uitverkoop

De uitverkoop is voor veel mensen de gelegenheid om lekker los te gaan. Het geeft een geweldig gevoel als je iets voor een koopje op de kop tikt terwijl het eerst voor een mega bedrag in de winkel lag. Maar kijk uit, hè, voordat je het weet koop je allemaal dingen die je helemaal niet nodig hebt.

Bovendien, en dat weten veel mensen niet, kopen veel winkels speciaal in voor de uitverkoop. Ze zetten er dan een hoog bedrag op, strepen dat door en planten er een veel lager bedrag op. Zo denk jij dat je een grote geluksvogel bent, ondertussen is het artikel nooit duurder geweest dan wat jij ervoor betaald hebt. 

Niet alleen kledingwinkels halen dit trucje uit, ook een heleboel andere soorten winkels. In het artikel Winkels hardleers met nep-aanbiedingen van de consumentenbond kun je daar het een en ander over lezen.

Trap er niet in. Je haalt alleen maar meer rommel naar binnen waardoor je nooit een opgeruimd huis krijgt.

4. Keukenbenodigdheden

wafels

Het lijkt zo handig hè, een eierkoker, een wafelijzer of een ijsmachine. Maar jee, wat staan jouw keukenkastjes volgepropt, er kan niets meer bij! Als je nou iedere dag wafels bakt dan is het nog wel handig, maar wie o wie doet dat?

Denk goed na voordat je iets dergelijks aanschaft. Ga je het echt heel vaak gebruiken of staat het vooral enorm in de weg? Niks is irritanter dan keukenkastjes die eerst leeggeruimd moeten worden voordat je bij de staafmixer kan.

5. Cosmetica

cosmetica

Je bereikt bijna allemaal wel een punt dat je weet dat die mascara het beste voor je werkt, en die nachtcrème en die shampoo… Toch laat je je regelmatig in de drogisterij verleiden door een gelikt flesje of een mooie tube. Vervolgens verdwijnen deze spulletjes steeds meer achterin de la en heb je er dus niets aan gehad.

Heb je droog haar, zoek daar dan doelgericht een oplossing voor. Heb je vaak traanogen, zoek dan doelgericht een goede waterproof mascara. Maar doe geen impulsaankopen, die zorgen alleen maar voor extra rommel en zo krijg je nooit een opgeruimd huis.

Ten slotte

Dit waren slechts 5 dingen die je niet meer moet kopen als je een opgeruimd huis wil. De lijst kan tot in de details nog langer gemaakt worden. Waar het om draait is: wees bewust van je koopgedrag, doorbreek het en begin echt met opruimen voordat je weer eens iets aanschaft wat je écht nodig hebt. Succes ermee!

Vaarwel spullen

Wil je je nog meer verdiepen in het minimaliseren van je spullen dan is Vaarwel spullen van Fumio Sasaki een super interessant boek om te lezen. Fumio Sasaki realiseerde zich op een dag dat al zijn spullen hem eerder ongelukkig maakte dan blij. Hij besloot veel van zijn bezittingen weg te doen. In het boek geeft hij een paar simpele regels die je helpen een eenvoudiger en waardevoller leven te leiden.

Fumio Sasaki woont zelf in een superklein appartementje in Tokyo met heel weinig spullen. Dit boek spoort je aan om je leven om te gooien en een beter zicht te krijgen op wat al die spullen voor jouw leven waard zijn.

Het is heel toegankelijk geschreven waardoor het boek iedereen wel zal aanspreken en je direct na het lezen ervan zin hebt om zelf ook je leven om te gooien en eens kritisch door je huis te gaan spitten om uiteindelijk minimalistischer te wonen en voller te leven!

Voor meer informatie over het boek ‘Vaarwel spullen’ klik op onderstaande button.

Fumio Sasaki
Laatst bijgewerkt op: september 30, 2022 - 12:05 am

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

rommel in huis negatieve effecten
Let niet op de troep
troep opruimen
Milieuvriendelijk