Volg Suus ook op:

12 soorten ongedierte verjagen met maar één ingrediënt

ongedierte verjagen met etherische olie
ongedierte verjagen met etherische olie
Muggen, vliegen, vlooien, kakkerlakken, teken en ga zo maar door, we willen ze allemaal op afstand houden en het liefst zonder gif. Etherische oliën zijn perfect om al dat gespuis te verjagen. Maar welke luchtje kun je het beste gebruiken bij welk ongedierte?
waar komen kakkerlakken op af?

Kakkerlakken

Kakkerlakken verjagen met eucalyptusolie

Bij ongedierte verjagen denk je al snel aan kakkerlakken. Ieuw kakkerlakken, vooral als je op reis bent kunnen deze afschuwelijke beestjes een heuse stoorzender zijn op je avontuur . Zo was ik eens in de binnenlanden van Suriname en wat trof ik aan in mijn gammele hotelkamer: een groepje kakkerlakken dat in een kringetje om het waterputje van de douchebak zat.

Ik ben erg van schoon, en douche dan ook elke dag, maar dit keer heb ik het douchen even overgeslagen en vooral gehoopt dat de kakkerlakken het waterputje zo interessant vonden dan ze daar ook de rest van de nacht zouden blijven.

Had ik toen maar geweten dat kakkerlakken de lucht van eucalyptusolie verafschuwen. Ik had er dan zo rijkelijk mee rond gedruppeld dat ik de volgende dag waarschijnlijk erover uit was gegleden, met alle gevolgen van dien, maar alles beter dan de nacht door brengen met dat gespuis!

Wil je nog meer methodes weten om kakkerlakken te bestrijden? Lees dan: 15 beste tips om zelf kakkerlakken te bestrijden.

Jacob Hooy 30 ml
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:35 am

Bedwantsen

Bedwantsen bestrijden met lavendelolie

De heerlijke, doordringende lucht van lavendelolie… daar worden de meeste mensen gelukkig van. Bij bedwantsen heeft dit luchtje een tegenovergesteld effect. Zo kun je deze ongedierte makkelijk verjagen. Deze minuscule beestjes haten dit geurtje zo erg dat ze snel een ander bed opzoeken om de nacht door te brengen.

In 3 natuurlijke manieren om je wasgoed donzig zacht te krijgen kun je lezen hoe je met behulp van lavendelolie je textiel naar een bloeiende lavendelstruik kunt laten ruiken.

Wil je er zeker van zijn dat je ’s nachts niet vergezeld wordt door ongewenste logees, dan raad ik je aan om de lavendelolie te gebruiken voor je beddengoed! De geur van lavendel is ook nog eens bevordelijk voor je nachtrust dus zo heb je er dubbel profijt van.

Meer trucjes over bedwantsen bestrijden kun je lezen in: Bedwantsen bestrijden, 13 dingen die je absoluut wilt weten! 

Jacob Hooy 10 ml
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:23 am

Muizen en muggen

Muizen en muggen verjagen met pepermuntolie

Hoe je muizen op afstand houdt met pepermuntolie kun je lezen in mijn meest gelezen artikel: Muizen definitief verjagen met maar één ingrediënt. Maar niet alleen muizen hebben een gruwelijke hekel aan pepermuntolie, ook muggen vliegen een blokje om als ze het scherpe luchtje ruiken.

ongedierte verjagen muis

Het is heel simpel: druppel flink wat druppeltjes olie op een katoenen doekje en smeer de olie op de plekken waar je geen muggen wilt hebben; op je nachtkastje, op je nachtlamp, op je raamkozijnen zodat ze hoe dan ook niet naar binnen vliegen… je kunt het zelfs verdund met draagolie op je benen smeren als je eens op een warme zomeravond lekker buiten zit. Onderaan het artikel staat welke draagoliën je allemaal kunt gebruiken om etherische olie te mengen.

Jacob Hooy 30 ml
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:39 am

Muggen, vliegen en vlooien

Muggen, vliegen en vlooien afweren met rozemarijnolie

Ben je zelf niet zo’n fan van de scherpe lucht van pepermuntolie, dan kun je ook rozemarijnolie gebruiken om muggen te weren. Zelfs vliegen en vlooien zijn absoluut niet gecharmeerd van dat luchtje dus dan is de kust dubbel en dwars veilig. Ongedierte verjagen wordt op deze manier kinderspel.

Wil je het in geval van vlooien op je hoofd smeren, verdun het dan wel met draagolie, zo voorkom je huidirritatie wat minstens zo storend is als het gekriebel van luizen.

Jacob Hooy 10 ml
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:40 am

Wil je op een zwoele avond in je tuin, bij een meer of ergens anders buiten doorbrengen dan kun je ook citroengrasolie gebruiken. Alleen al vanwege de geur blijven ze ver uit je buurt. De olie is een stuk geconcentreerder dan de plant zelf dus je verdedigingslinie is mega-krachtig!

De citroengrasolie hoef je alleen maar even te mengen met draagolie (voor de verhouding zie onderaan de pagina) en uit te smeren op je huid. Vergeet niet de risicogebieden. Er zitten soms best intelligente muggen bij die net die ene kleine teen prikken waar geen afwerend middeltje op zit.

In Muggen definitief verjagen met maar één ingredriënt! kun je nog meer tips lezen om muggen op afstand te houden, muggen te doden zonder vlekken en wat te doen bij een muggenbeet.

CareScent 10 ml
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:31 am

Mieren

Mieren bestrijden met citroenolie, pepermuntolie of sinaasappelolie

Mieren kun je gek maken met wel drie verschillende etherische oliën. Ze verafschuwen citroenolie, pepermuntolie en sinaasappelolie.

Vul je een sprayflesje met water en doe je er 15 druppels van een van bovenstaande olie bij, spray je dat op de plekken waar mieren komen, dan nemen ze direct de pootjes.

Andere manieren om mieren te bestrijden kun je lezen in: 10 manieren om definitief van de mierenplaag af te komen.

Jacob Hooy 30 ml
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:41 am

Vliegen

Vliegen verjagen en maden voorkomen met etherische olie

Eerder zei ik al dat vliegen niet van rozemarijnolie houden, maar er zijn nog veel meer etherische oliën waarmee je ze uit de buurt houdt, namelijk: pepermuntolie, eucalyptusolie, geraniumolie, cederhoutolie, patchouli-olie en lavendelolie.

In het geval van vliegen-overlast kun je dus nog kiezen welke olie jijzelf het lekkers vindt. Druppel vooral in de zomer wat olie op je kliko, het grote voordeel: heb je geen last van vliegen, en komen er ook geen maden!

Heb je al last van maden en wil je weten hoe je ervan af komt, lees dan: Zo heb je nooit meer maden in de kliko!

Spinnen

Spinnen afweren met pepermuntolie

Spinnen gruwelen van de lucht van pepermuntolie. Druppel een paar wattenbolletjes onder met pepermuntolie en verspreid de wattenbolletjes door je huis. Weg blijven de spinnen!

Er zijn nog meer manieren om spinnen af te weren, lees meer hierover in 10 natuurlijke manieren om spinnen te verjagen.

Jacob Hooy 30 ml
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:39 am

Teken

Tekenbeten voorkomen met tea tree olie

100% zekerheid heb je nooit met deze akelige onruststokers en het is dan ook belangrijk om goed bedekkende kleding te dragen als je eens een bos- of duinwandeling maakt, het liefst lekker elegant met je sokken over je broek heen. Daarnaast is het zaak om een goede teken-check te doen na afloop.

Waar teken niet van houden is tea tree olie dus op risicoplekken kun je wat van dit goedje smeren, denk aan de liezen, oksels, achter de oren en knieholtes.

Let op!

smeer niet je hond of kat in met dit goedje, als je hond of kat zichzelf schoonlikt en deze olie binnenkrijgt kan dat ernstige gevolgen hebben.

Jacob Hooy 30 ml
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:42 am

Vlooien

Vlooien bestrijden met pepermuntolie of citroengrasolie

Eerder zei ik al dat vlooien niet van rozemarijnolie houden, ben je zelf of je kind ook niet enthousiast over dit luchtje dan zijn vlooien ook heel goed te weren of te verdelgen met pepermuntolie of citroengrasolie.

Ook hiervoor geldt: verdun de olie met draagolie (meer info hierover zie onderaan deze pagina) of in een sprayflesje met water. Breng de olie dunnetjes op de hoofdhuid aan en de luisjes verkiezen een ander hoofdje om zich voort te planten.

Zilvervisjes

Zilvervisjes wegjagen met pepermuntolie

Net als muizen houden zilvervisjes helemaal niet van de scherpe lucht van pepermuntolie. Leg je op de plekken waar zilvervisjes graag komen wattenbolletjes neer met druppeltjes pepermuntolie erop, dan zijn de zilvervisjes snel verdwenen.

Wil je de zilvervisjes toch liever vangen, lees dan Hoe kom je zo snel mogelijk van zilvervisjes af.

Fruitvliegjes

Fruitvliegjes op afstand houden met pepermuntolie

Ook fruitvliegjes gaan er als een speer van door als ze pepermuntolie ruiken. Je hoeft alleen een spuitflesje te vullen met water, je doet er tien druppels pepermuntolie in en sprayen maar op de plek waar ze rondvliegen. Je kunt ook wat druppeltjes op een wattenbolletje naast de fruitschaal neerleggen om ze op afstand te houden.

Wil je de fruitvliegjes graag vangen, lees dan: Weg met de fruitvliegjes en dat in 5 stappen

Motten

Motten verjagen met cederhoutolie

Ben je het zat dat de motten je kleding achterlaten als gatenkaas, dan wordt het tijd om ze weg te jagen met cederhoutolie. Je kunt ook kledinghangers van cederhout kopen maar die zijn best een de prijzige kant.

Spinnen houden overigens ook niet van de lucht van ceder, dus je kledingkast is bij gebruik van cederhoutolie dubbel beveiligd.

Leg enkele wattenbolletjes in je kledingkast met een paar druppeltjes cederhoutolie erop en weg blijven ze!

CareScent 10 ml & 50 ml
Laatst bijgewerkt op: februari 4, 2023 - 12:31 am

Let op!

  • Pure etherische olie kunnen giftig zijn voor honden, katten en andere huisdieren. Gebruik dit goedje dus niet voor je harige huisgenoot en zorg ervoor dat je kat of hond geen wattenbolletje te pakken krijgt. Voordat je het weet ben je heel veel geld kwijt aan een bezoekje aan de dierenarts.
  • Om huidirritatie te voorkomen kun je het beste etherische olie verdunnen met draagolie of water. Etherische olie is zeer geconcentreerd en daar kan je huid heftig op reageren. Bij één theelepel gebruik je maximaal 5 druppeltjes etherische olie en bij een eetlepel maximaal 15 druppels.

Welke draagolie kun je gebruiken om etherische olie te mengen?

Er zijn verschillende oliën die je als draagolie kunt gebruiken, let er wel op dat de draagolie 100% puur is:

olijfolie
zoete amandelolie
kokosolie
jojoba olie
druivenpitolie

Succes met ongedierte wegjagen op de meest vriendelijke manier die je bedenken kan!

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige tips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

suusmaaktschoon

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Schoon in 10 minuten

Het ultieme boek om je huis snel schoon te maken én te houden

Lees ook

hoofdluis behandelen en voorkomen
Kriebelbeestjes
fruitvliegjes in huis
Zo doe je dat!