Ongedierte

15 beste tips om zelf kakkerlakken te bestrijden

Oei! Kakkerlakken in je huis of in je restaurant! Dat is niet iets om luchtig over te denken, weinig mensen zullen dat ook doen. Als je mocht kiezen dan heb je nog liever muizen op bezoek. Die planten zich niet zo razendsnel voort als kakkerlakken. Ben je het zat om je huis te delen met deze huiveringwekkende beestjes? Lees dan snel verder hoe je ze op 15 verschillende manieren kunt bestrijden.
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
kakkerlakken bestrijden

Kakkerlakken op vakantie

Persoonlijk ben ik vier keer in mijn leven geconfronteerd met kakkerlakken:

 • De eerste keer was in een hotel in New York, daar verbleven meer kakkerlakken dan mensen, je zag ze gewoon door de gangen sprinten.
 • De tweede keer was in Suriname, daar zaten ze in mijn hotelkamer in een kringetje om het waterputje. Douchen hebben ik toen maar even overgeslagen 😉
 • De derde keer was in een appartementje op Tenerife, we hebben toen nog duct tape gekocht en binnenstebuiten overal op de tegelvloer geplakt in de hoop dat deze monstertjes eraan vast zouden blijven kleven. Zonder succes…
 • En toen we Center Parcs geboekt hadden en in plaats van ervoor, pas erna de reviews lazen en tot onze schrik constateerden dat wij niet de enige ‘soorten’ in Centerparcs zouden zijn, heb ik bij voorbaat uitgebreid bestudeerd hoe we die krengen op afstand houden.

Voordat ik alle anti-kakkerlakken-trucjes verklap, moet je eerst een aantal dingen weten:

Hoe kun je kakkerlakken uitwerpselen herkennen?

Hoe eerder je ingrijpt bij het bestrijden van kakkerlakken, hoe succesvoller het resultaat om verlost te zijn van deze vervelende indringers. Dat begint bij het herkennen van de uitwerpselen: zie je bruine of zwarte vlekjes die vergelijkbaar zijn met grove koffiebonen of fijngemalen peper? Slecht nieuws: je hebt waarschijnlijk kakkerlakken in huis. Tref je grotere cilindervormige uitwerpselen aan dan zijn de kakkerlakken die jouw huis zijn binnengedrongen al behoorlijk groot.

waar komen kakkerlakken op af

Waar komen kakkerlakken op af?

Om kakkerlakken uit je buurt te houden is het handig om te weten waar kakkerlakken van houden. Je wilt per slot van rekening dat jouw huis of restaurant zo onaantrekkelijk mogelijk is voor deze engerds.

Het maakt niet uit wat voor soort kakkerlak je in huis hebt, (in Nederland heb je drie soorten kakkerlakken, en wereldwijd 4690 waarvan er zo’n twintig soorten een plaag kunnen veroorzaken) ze zijn allemaal op zoek naar voedsel- en waterbronnen. Hier komen kakkerlakken op af:

 • Overtollig vocht
 • Voedsel voor huisdieren
 • Vuile vaat in de gootsteen
 • Afval
 • Overgebleven voedselresten in lege blikken of kliko’s
 • Kranten en dozen om in te broeden

Hoe voorkom je kakkerlakken in huis?

Om te voorkomen dat kakkerlakken je huis aantrekkelijk vinden, moet je ervoor zorgen dat je huis brandschoon is! Dat geldt natuurlijk niet alleen ter preventie van kakkerlakken, maar ook ter preventie van muizen en ander gespuis.

Kakkerlakken worden aangetrokken door vuil, ze zijn altijd op zoek naar voedselbronnen. Let daarom extra op de volgende punten:

 • Was meteen na het eten alles af of zet het direct in de vaatwasser
 • Is er gemorst of gekruimeld? Maak het direct schoon of veeg het op
 • Leeg voordat je naar bed gaat de prullenbakken in de keuken, maak hier een gewoonte van
 • Houd de keuken schoon, inclusief de kookplaat. Wil je zeker weten of je keuken schoon genoeg is? Lees dan: Hoe schoon is jouw keuken?
 • Dweil regelmatig de vloeren

Waar kunnen kakkerlakken niet tegen?

In 1968 stond er in The New York Times: “Als er een nucleaire oorlog komt, zal deze niet worden gewonnen door de Amerikanen, de Russen of de Chinezen. De winnaar van een derde wereldoorlog zal de kakkerlak zijn.”

Met andere woorden: het zijn ongelofelijke taaie beesten die een atoombom zouden overleven, wat vooral te maken heeft met het feit dat kakkerlakken zich graag verschuilen, maar dat terzijde.

Gelukkig zijn er toch aardig wat dingen en geuren waar kakkerlakken niet goed tegen kunnen. Gaat het om een grote kakkerlakkenplaag dan kun je verderop lezen hoe je dat aan kunt pakken.

Kakkerlakken natuurlijk bestrijden met etherische olie

Van verschillende specifieke geuren is aangetoond dat ze kakkerlakken afschrikken. Etherische oliën zijn zeer geconcentreerd en geven krachtige geuren af die wij heerlijk vinden, maar bepaalde geurtjes zorgen ervoor dat kakkerlakken liever uit de buurt blijven. Welke geurtjes zijn dat?

 • Kakkerlakken weren met tea tree olie: Kakkerlakken zijn niet gecharmeerd van tea tree olie. Vul een spuitflesje met 1 deel azijn, 4 delen water en doe er 15 druppeltjes tea tree olie bij. Verstuif alle plekken waar kakkerlakken komen en herhaal dit ook iedere dag. De kakkerlakken zullen razendsnel de pootjes nemen.
 • Kakkerlakken verjagen met eucalyptusolie: Kakkerlakken verafschuwen de lucht van eucalyptusolie. Je kunt de olie rijkelijk rond druppelen maar dan wordt het wel een vettige toestand in je huis of restaurant. Je kunt het ook in een spuitflesje verdunnen met water en rond sprayen.
 • Kakkerlakken wegjagen met lavendelolie: Lavendelolie is voor ons juist een stress-verlagende, ontspannende olie. Kakkerlakken echter krijgen de griezeltjes van dat luchtje. Ze zullen zich snel omdraaien en vertrekken.

Kakkerlakken natuurlijk bestrijden met kruiden of planten

Van de doe-het-zelf-oplossingen zijn onderstaande kruiden of planten kakkerlak-afstotend en is het de moeite waard om die griezels eerst op deze manier te verdrijven voordat je naar sterkere middelen grijpt.

 • Kakkerlakken weren met een muntplant: De muntplant is giftig voor twee soorten kakkerlakken: de Amerikaanse kakkerlak en de Duitse kakkerlak. Dat zijn nou net twee van de drie kakkerlakken die in Nederland leven 🙂 Dus iets meer dan 66,6% kans dat je succes boekt met het verspreiden van muntplantjes in je huis om kakkerlakken te elimineren.
 • Kakkerlakken verjagen met laurierblaadjes: De sterke geur van laurierblaadjes houdt kakkerlakken op afstand. Een paar laurierblaadjes zal een heuse plaag niet stoppen, maar is de ellende net begonnen dan schrikt het die ene kakkerlak wel af. Weet je waar die ene kakkerlak zich verstopt, zet er dan een schaaltje met laurierblaadjes neer. Voor de zekerheid zou ik ook op andere plekken een paar schaaltjes neerzetten.
 • Kakkerlakken wegjagen met knoflook: Het zal niet je eerste keuze zijn om je huis onder te smeren met knoflook of om knoflookpoeder rond te strooien, maar ben je echt wanhopig (wat niet vreemd is met dat gespuis om je heen) dan moet je weten: kakkerlakken vinden de geur van knoflook ronduit walgelijk.
 • Kakkerlakken weren met kattenkruid: Je kat kan door het dolle raken van de lucht van kattenkruid, kakkerlakken echter reageren tegenovergesteld. Kattenkruid is familie van de munt, en daarom een sterk afweermiddel tegen kakkerlakken.

Kakkerlakken bestrijden met andere huis-tuin-en-keuken middeltjes

Heb je bovenstaande middelen allemaal nog niet in huis, dan zijn er ook een aantal andere huis-tuin-en-keukenmiddelen die je kunt inzetten om kakkerlakken te weren.

 • Kakkerlakken verjagen met koffiedik: Koffiedik is een goed afschrikmiddel tegen kakkerlakken. Je gaat er natuurlijk niet je hele huis mee onder kwakken, maar je kunt er wel wat van in je kliko gooien en eventueel wat schaaltjes neerzetten.
 • Kakkerlakken uitroeien met boorzuur: Boorzuur is een van de beste huismiddeltjes om kakkerlakken te bestrijden. Meng gelijke delen boorzuur, bloem en suiker en strooi er eventueel wat vanille als lokaas bij. Giet er beetje bij beetje steeds wat water bij en maak hier meerdere deegballetjes van. De deegballetjes moeten lekker stevig zijn, dus doe er niet te veel water bij. Verspreidt de deegballetjes door je huis. De kakkerlakken gaan er vanwege de zoetigheid lekker van smikkelen terwijl het boorzuur een dodelijke afloop zal veroorzaken. Let op: Deze methode is niet geschikt als je een hond of kat in huis hebt.
 • Kakkerlakken doden met Baking Soda: Baking Soda is multifunctioneel, je kunt het dus ook gebruiken om kakkerlakken te doden. Meng in een schaaltje gelijke delen suiker en Baking Soda, zet het schaaltje op de plek waar kakkerlakken komen en zet ernaast een schaaltje met water. De kakkerlakken zullen eerst lekker gaan smikkelen, als ze erna wat water drinken zal als reactie de maag barsten. Het is cru, en wat nog cruer is: zodra hij het loodje legt, eten zijn soortgenoten hem op en ook zij zullen dan het tijdelijke voor het eeuwige verwisselen.

Hoe kun je kakkerlakken vangen?

Je hebt verschillende soorten kakkerlakkenvallen. Je hebt een kakkerlakken lijmval en een gewone kakkerlakkenval. De kakkerlakken worden ernaartoe gelokt door de aanwezige lokstof.

Het probleem is echter: kakkerlakken planten zich razendsnel voort en leggen overal eitjes. Het is een beetje dweilen met de kraan open: gaat de een ten onder, dan wordt de volgende alweer geboren. Daarom is een combinatie van natuurlijk afweren zoals hierboven beschreven met her en der kakkerlakkenvallen plaatsen geen slecht idee.

Kakkerlakken gif kopen

Ik zou niet zeggen: grijp meteen naar een giftig middeltje, maar als je ten einde raad bent en met geen mogelijkheid van deze kruipende monsters afkomt, dan zal je naar een giftiger middel moeten grijpen. Let op: Doe tijdens de behandeling een mondkapje op en zoek even een ander onderkomen voor je huisdieren.

 • Kakkerlakken bestrijden met Topscore: Het gif van topscore is zeker de moeite waard om te proberen en een stuk goedkoper dan een specialist laten komen. Je spuit het gif overal in huis. Het spul blijft wel vier tot zes weken werkzaam dus voorlopig ben je van de kakkerlakken verlost en heb je alle tijd om je huis eens grondig schoon te maken 😉
 • Kakkerlakken bestrijden met insecticide: Met insectkiller concentraat kun je het gif in scheuren, spleten en andere gebieden spuiten. Het is een insecticide waarmee je ook ander rondkruipend gespuis kan bestrijden. Eenmaal rond gespoten blijft het spul tot 8 weken werkzaam.

Wat zijn de kosten om kakkerlakken te bestrijden?

Zie je het niet zitten om zelf de strijd aan te gaan tegen de kakkerlakken, dan zal je een erkende verdelger moeten inschakelen. Dat kost al snel tussen de €90,- en de €150,-, afhankelijk van de grootte van de plaag. Succes is dan gegarandeerd, vervolgens moet je dan wel de regels opvolgen (een brandschoon huis!) om kakkerlakken buiten de deur te houden.

Hopelijk heb je wat aan al deze informatie en ben je snel van de kakkerlakken af!

Heb je last van nog meer ander soort gespuis, zoals muizen, mieren, fruitvliegjes, spinnen, muggen, maden en zilvervisjes? Zie dan mijn andere artikelen over insecten en ongedierte.

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

product advies suus
Bekijk ook
product advies suus
Actueel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN