Algemeen

10 gouden tips om je huis langer schoon te houden

Er lijkt soms geen einde te komen aan alle huishoudelijke taken. Vooral tijdens een grondige schoonmaak kom je erachter dat sommige hoekjes compleet vergeten zijn. Toch zijn er talloze trucjes om ervoor te zorgen dat het thuis minder snel bevuilt, en dat scheelt weer een extra schoonmaakbeurt! Hier 10 gouden tips om je huis langer schoon te houden.
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
tips schoon huis

1. Houd je vloeren schoon

Het beste advies is: draag geen schoenen in huis. Dat scheelt als een slok op een borrel. Schakel over op leuke sloffen en in de zomer speciale slippers voor thuis. Zo houd je je huis bacterie-loos, helemaal als je in de stad woont.

Heb je een hond, zorg er dan voor dat je een klein, oud handdoekje bij de deur hebt liggen. Vooral bij nat weer neemt je trouwe viervoeter behoorlijk wat viezigheid mee naar binnen. Poets zijn zooltjes gewoon even schoon voordat je samen het huis betreedt.

2. Vervang je deurmat

Je denkt er vast nooit over na en hebt al jáááren dezelfde deurmat. Toch is het geen gek idee om deze eens in de zoveel tijd te vervangen, tenzij je er eentje hebt die in de wasmachine past.

Een oude, versleten deurmat heeft de capaciteit verloren om vocht en vuil van je schoenen te poetsen. Je kunt daarom beter eens in de zoveel tijd investeren in een nieuwe, duurzame deurmat die je helpt om vuil en vocht buiten de deur houden.

De ecologische droogloopmat die je hieronder ziet is van zeer goede kwaliteit. Doordat deze vocht heel goed opneemt, blijft de vloer zelfs droog nadat je hond na een regenachtige wandeling met zijn zooltjes over de mat is gelopen. De mat kan ook nog eens op 40°C gewassen worden.

3. Voorkom vocht in huis

Zie je bij koud of vochtig weer druppeltjes langs de binnenkant van je ramen glijden? En merk je dat de linten van je luxaflex en de randjes van je raamkozijnen donker kleuren? Dan heb je een vochtprobleem in huis en uiteindelijk ook last van schimmel. Als je daar niets tegen doet, kan dat zich steeds verder uitbreiden. Meer hierover kun je lezen in: Het ultieme handboek voor het verwijderen van schimmel

Er zijn gelukkig genoeg trucjes om dit te voorkomen en dat scheelt weer een verwoede poetsbeurt. Genoeg ventilatie is heel belangrijk, maar wat ook goed helpt is om in ieder raamkozijn een goede vochtvreter te plaatsen, bij grotere ramen zelfs 2 vochtvreters.

De vochtvreters van Bison zijn super goed, ze slurpen het vocht in de lucht op als een spons en je bent meteen van alle muffe luchtjes af. Deze vochtvreter is ook nog betaalbaar. Je zult versteld staan over de hoeveelheid vocht dat aan het einde van de maand in het bakje terechtkomt.

Je kunt ook zelf een vochtvreter maken met keukenzout of kattenbakvulling. Helaas werkt dat niet zo goed als de calciumchloride die in de vochtvreters zitten.

4. Houd je apparaten kalkvrij

Hoe je je waterkoker ontkalkt, kun je lezen in De waterkoker ontkalken, zo simpel is het!

In hetzelfde artikel verklap ik ook nog twee andere trucjes waarmee je voorkomt dat er kalk in je apparaten komt. Hier in het kort samengevat: De goedkoopste truc om je waterkoker kalkvrij te houden is een paar schoon gewassen schelpen erin te gooien en die eens in de drie maanden te vervangen.

Kalk hecht zich vast aan de schelpen waardoor je snelkoker continu ontkalkt wordt. De waterkoker gaat er wel een beetje van rammelen, maar persoonlijk vind ik dat wel een gezellig geluid, en het helpt me eraan herinneren dat ik de schelpen eens in de zoveel tijd moet vervangen.

Je kunt ook kalkvrij water voor je apparaten gebruiken. De goedkoopste oplossing is om een waterfilterkan te gebruiken en de duurdere oplossing is om een waterfilter systeem aan te leggen; je bent dan voor altijd van het kalk af.

Ga je voor de goedkopere oplossing dan is de waterfilterkan van Brita een echte aanrader! Deze kan filtert kalk en andere smaakverstorende stoffen waardoor het water heel zacht smaakt. Gebruik je het water voor je apparaten dan heb je geen last meer van kalk.

5. Maak je douche droog

Wil je dat je douche zo lang mogelijk schoon blijft? Dan helpt het enorm om meteen na het douchen met een wisser de douchedeuren en wanden droog te maken. Hiermee haal je direct alle zeepresten weg die na verloop van tijd voor schimmel zorgen.

Zit er al schimmel en kalk op de douchewand? In 14 tips voor het schoonmaken van douchedeuren kun je lezen hoe je dit kunt behandelen. Nog een kleine bonustip: na een warme douche worden opgedroogde zeepresten vaak weer een beetje vloeibaar en kun je ze makkelijker weg poetsen.

6. Stof niet met een stofdoek

Leuk bedacht: een stofdoek, maar helaas is inmiddels bewezen dat een stofdoek er alleen maar voor zorgt dat stof zich verplaatst en dat is juist niet de bedoeling, het moet weg! Het beste kun je met een kleine stofzuigermond het stof opzuigen, dan is het stof echt helemaal verdwenen zonder dat het nog ergens rond dwarrelt. Meer hierover kun je lezen in Afstoffen, dit is de beste manier!

Kleinere items waar je niet goed bij kunt met de stofzuiger kun je afstoffen met een droogtrommeldoekje. Deze doekjes zijn statisch en je kunt er perfect de bovenste randjes van fotolijstjes, lampjes en andere kleine spulletjes mee afstoffen.

Als je wilt dat het stof langer wegblijft kun je bovendien het beste alles nog even afnemen met een vochtige microvezeldoek. Dat is wat extra werk maar het loont zeker de moeite als je voorlopig even je buik vol hebt van al het huishouden 😉

Wil je microvezeldoekjes veilig gebruiken, zonder het milieu te schaden? Lees dan alle ins & outs in Alles wat je wilt weten over schoonmaken met microvezeldoekjes

7. Houd je schoonmaak attributen schoon

Als jouw dweil, stofzuiger, raamwisser (en ga zo maar door) vies zijn… dan dweil je met de kraan open. Zorg ervoor dat al je schoonmaak attributen schoon zijn.

Neem na gebruik met een doekje het rubberen randje van je wisser af, spoel je emmers goed schoon, stofzuig je stofzuiger om die te ontdoen van stof en gebruik een dweil die je kunt wassen. Meer hierover kun je lezen in: De top 5 beste dweilen voor een stralende vloer

8. Zorg dat je gootsteen niet verstopt raakt

Om te voorkomen dat je gootsteen verstopt raakt, kun je het beste in alle putjes (dus ook in de badkamer!) gootsteen-zeefjes leggen. Beter voorkomen dan genezen.

Ben je extra netjes dan tik je elke dag even alle derrie uit de zeefjes en stop je ze af en toe in de vaatwasser om ze extra schoon te maken.

Is het kwaad al geschied, dan kun je in 10 geniale schoonmaak trucjes in de badkamer met baking soda lezen hoe je je gootsteen op een milieuvriendelijke manier ontstopt.

9. Houd de ventilatieroosters schoon

De ventilatieroosters worden in negen van de tien huishoudens over het hoofd gezien, maar helaas verzamelt zich juist in deze roostertjes enorm veel stof en dat wordt allemaal je huis in geblazen.

Houd je deze bij door ze eens in de zoveel maanden eens goed uit te zuigen en het stof los te borstelen met bijvoorbeeld een pijpborstel, dan voorkom je dat het stof zich blijft verspreiden en dat de roostertjes verstopt raken.

test alt text

10. Leeg de vuilnisbak met grote regelmaat

Vuilnisbakken zijn onmisbaar in ieder huishouden, maar met name in de keuken moet deze wel regelmatig geleegd worden, anders kunnen alle etensresten die er in samenklonteren voor zeer onaangename luchtjes zorgen, of erger nog: je kan allerlei ongedierte naar je huis lokken doordat er van alles te halen valt.

In 33 verrassende huishoudelijke tips met droogtrommeldoekjes leg ik al uit dat een droogtrommeldoekje wonderen verricht en nare luchtjes neutraliseert. Je kunt dus onderin je vuilnisbak een droogtrommeldoekje bewaren. Daarnaast is regelmatig je vuilniszak verwisselen ook zeker aan te raden.

Succes met je huis schoon houden!

Wil je meer van dit soort lijstjes lezen, zie:

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

product advies suus
Bekijk ook
product advies suus
Actueel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN