Combined Shape

Deel dit artikel:

Deel dit artikel

Een rommelig huis? 11 markante redenen waarom jij dat hebt!

rommelig huis opruimen
rommelig huis opruimen
Wat zegt een rommelig huis over jou? Als je hier antwoord op weet dan wordt het makkelijker om een einde te maken aan al die troep. Misschien is het wel rommelig in je hoofd, dat uit zich dan in de chaos thuis. Begin pas met opruimen als je weet welke punten op jou slaan. Erken het en ga erna aan de slag!

Wat zegt rommel over jou?

Zelden zie je chaotische mensen met een strak georganiseerd huis. Andersom zie je ook niet vaak iemand die zijn zaakjes strak op orde heeft met een rommelig huis. Rommel in huis is vaak ook rommel in je hoofd.

Heb je bij een van onderstaande punten direct iets van: ja, dit gaat over mij! Dan weet je dat je eerst naar jezelf moet kijken. Zodra je erkent dat de troep een dieperliggende betekenis heeft en je doet er iets aan, dan krijg je vanzelf energie om je huis aan te pakken.

11 redenen waarom jij een rommelig huis hebt.

1. Je hebt een rommelig huis door kinderen

De meest logische en minst verrassende reden staat bovenaan: je hebt kinderen. Hoe jonger ze zijn, hoe meer chaos. Toch kun je jouw kinderen al heel jong aanleren om zelf hun troep op te ruimen. Dat gaat lastig als er geen goed opbergsysteem in huis is. Heb je speciale opbergbakjes met thema’s – bijvoorbeeld een bak met lego, een bak met poppen en ga zo door – dan is het voor je kinderen duidelijk waar ze alles kwijt moeten.

In 12 gouden basis tips voor een opgeruimd huis met kinderen lees je nog een heleboel tips over hoe je het beste opruimt met kinderen.

2. Je woont met iemand die totaal anders over rommel denkt

Het kan zijn dat jij wel netjes bent, maar je partner is misschien wel compleet rommelblind. Rommelig zijn is niet per definitie goed of slecht, maar je kunt er wel flinke discussies over krijgen.

Ook voor je partner geldt: maak het opbergen overzichtelijk. En creëer voor je rommelkont ook ergens een lade of een kast waar hij lekker zijn troep kwijt kan.

sloddervos ruzie over opruimen

3. Je hebt een rommelig huis door perfectionisme

Het klinkt als een contradictie, maar je kan wel degelijk een rommelig huis hebben doordat je te perfectionistisch bent. Uitstelgedrag is een veelvoorkomend teken van perfectionisme. 

Je bent zo perfectionistisch dat je niet weet waar je moet beginnen. Je hebt het perfect in je hoofd hoe het allemaal moet worden… Maar je bent compleet overweldigd!

Begin gewoon met opruimen. Je kunt klein beginnen, of groot. Begin je klein, pak die rommelige la aan. Begin je groot, pak je hele woonkamer aan. Om het je nog gemakkelijker te maken, lees dan dit: 8 signalen dat je te veel spullen in huis hebt.

4. Je bent van nature een rommelig type

Zoals al eerder vermeld is rommelig zijn niet goed of slecht. Herinneringen maken het leven. Blik je later terug op deze periode dan denk je aan die leuke avond met je vrienden, of die geweldige vakantie in Spanje. Je zult nooit terugdenken aan die keer dat je huis eindelijk rommelvrij was.

Toch is het nuttig om te weten of jij het rommelige type bent. Wil je de rommel in huis doorbreken dan begint dat bij het erkennen van het feit dat jij een rommelkont bent. Zodra je dat erkent weet je ook waar het mis kan gaan en kun je eerder ingrijpen. 

Begin je bijvoorbeeld weer die ene stoel te gebruiken als opslag voor tijdschriften en ongeopende post, dan weet je ook dat als er niks meer op die stoel past, de volgende stapel op het uiteinde van de tafel begint. En zo wordt het van kwaad tot erger…

Lees ook: 8 opruimtips speciaal voor rommelige mensen.

rommelig huis opruimen sleutels

5. Je hebt geen opruim-routines

Heb je geen vaste routines en methodes om rommel weg te werken dan stapelt de rommel zich stapsgewijs op. Denk bijvoorbeeld aan het moment van thuiskomen: Heb je een sleutelrekje dan is het meteen duidelijk waar je je sleutels kwijt moet. Past je jas nog op de kapstok, dan belandt je jas niet ergens op een stoel.

Zo ook in de badkamer: heb je geen opbergmogelijkheden, dan staat het plankje boven je wasbak binnen de kortste kleren vol met stoffige potjes en flesjes. Heb je geen handig schoenenrekje dan struikel je bij binnenkomst over alle rondslingerende gympies en laarzen.

Voor alles is een opruim-routine en opbergmethodes te bedenken; voor je administratie, voor je sieraden, voor je boeken, voor de snoertjes en opladers. Heb je hier een duidelijk systeem voor dan is het opbergen zo gepiept!

6. Je bent sentimenteel

Er is niks mis met sentimenteel zijn. Toch kan het bewaren van sentimentele spullen ervoor zorgen dat je huis dichtslibt. Krijg je bij ieder item een nostalgisch gevoel maar erger je je ook aan de toenemende rommel, dan kan het helpen om anders naar deze spullen te gaan kijken.

Je kunt bijvoorbeeld in een speciale herinneringsdoos sentimentele spullen bewaren die je later nog eens rustig kunt bekijken. Staan bepaalde items enorm in de weg en weet je ook wel dat je er verder nooit meer iets mee gaat doen: maak er dan foto’s van! Zo blijft de herinnering in leven en kunnen bepaalde spullen naar de milieustraat, gedoneerd of verkocht worden.

Vind je het lastig om afscheid te nemen van spullen, lees dan eens: Opruim-dilemma: wat gooi je weg en wat niet?

7. Je bent te optimistisch 

Ja, je leest het goed: je kunt een rommelig huis hebben omdat je te optimistisch bent. Je hebt dan te vaak dingen gekocht met de bedoeling er iets mee te gaan doen. Die dingen staan nu te verstoffen en jij voelt je schuldig want je hebt er best veel geld aan uitgegeven.

Denk aan een broodbakmachine die je kocht omdat je van plan was vanaf nu elke dag vers brood te bakken. Of een fitnessapparaat die gigantisch in de weg staat en jou er continu aan herinnert dat je iets aan je conditie zou gaan doen. Of knutselmaterialen omdat je een meesterwerk zou maken. 

Maak je je los van deze spullen en zorg je ervoor dat je bij een volgende aankoop serieus overweegt of het echt iets voor jou is, dan voelt dat als een enorme bevrijding.

8. Je bent gewend aan een rommelig huis

Het kan zijn dat je de rommel in huis niet meer ziet. Je bent er helemaal aan gewend. Heel af en toe, op een slechte dag, zie je het ineens wel en slaat de paniek toe. Gelukkig zijn er een aantal trucjes om je huis objectiever te bekijken:

  • Probeer je in te beelden dat die ene vriendin op bezoek komt. Zij heeft haar huis altijd tip top in orde! Hoe ziet zij jouw huis?
  • Probeer je in te beelden dat je huis in de verkoop gaat. Morgen komt de fotograaf voor foto’s op Funda. Het huis moet er spic en span uitzien!
  • Maak zelf eens wat foto’s en video’s van je huis. Een rommelig huis is beter te herkennen op een beeldscherm.
rommelig huis opruimen

9. Je ruimt niet iedere dag een beetje op

Onderschat niet de kracht van elke dag een heel klein beetje opruimen. Houd je je huis een beetje bij dan blijft de boel lekker aan kant en zie je er niet als een berg tegenop om alle rotzooi een plek te geven.

Om het je eigen te maken kun je om te beginnen een timer zetten van 5 minuten. Doe je dat iedere dag dan zal je zien dat je huis langzaamaan opknapt. In 5 minuten kun je namelijk best veel bereiken. Dat geeft je dan weer een beter gevoel.

10. Je bent besluiteloos

Besluiteloosheid staat enorm in de weg tijdens het opruimen. Houd je het of houd je het niet? Waar bewaar je het? Wil je het binnen handbereik houden of niet? Al dit denkwerk zorgt ervoor dat het opruimen totaal niet opschiet.

Ben je er nog niet klaar voor om bepaalde items los te laten, stop ze dan in een misschien-doos. Op die doos plak je een etiket met ‘misschien’ erop. In je agenda zet je dan bij 6 maanden later: misschien-doos checken. Die doos gaat op zolder en ondertussen heb je een minder rommelig huis.

Een half jaar later check je de doos en ga je bij jezelf na welke items door jou totaal vergeten zijn. Vanaf dat moment is het makkelijker om die items los te laten. Wil je bepaalde spullen absoluut houden, dan laat je die lekker in de doos. De extra ruimte kun je aanvullen met nieuwe spullen waar je nog geen afstand van kan doen.

Op deze manier wordt het makkelijker om je besluiteloosheid te doorbreken en zal je in de toekomst sneller afstand doen van spullen. Want ach, het blijven spullen…

11. Je hebt een rommelig huis omdat je geen geld wilt verspillen

Veel mensen kunnen geen afstand nemen van hun spullen omdat ze er geld aan uit hebben gegeven. Die broodbakmachine heeft wel vijftig euro gekost, hartstikke zonde om hem weg te doen, denk je dan. Anderzijds, als die broodbakmachine na twee jaar nog steeds ongebruikt in de kast staat, dan kun je ook concluderen dat het een miskoop was. Dat is een leermoment. Een volgende keer denk je twee keer na voordat je zoiets aanschaft.

Spullen die je wegdoet kunnen vervolgens een mooie tweede kans krijgen, waardoor je anderen er wel blij mee maakt, en dat geeft weer een goed gevoel. Spullen kunnen worden gedoneerd, verkocht of gerecycled. Wil je weten waar je je oude spullen kwijt kan, lees dan: Waar laat je al die troep als je gaat opruimen?

Conclusie over een rommelig huis

Herken je jezelf in een of meerder punten, dan wordt het tijd om bepaalde gewoontes en gedachten te doorbreken zodat je huis weer een fijne, overzichtelijke plek wordt om te leven. Begrijp je de redenen achter de chaos dan is het makkelijk om de boel eens aan te pakken en los te laten. Een opgeruimd huis geeft je uiteindelijk veel meer rust in je hoofd.

Vaarwel spullen

Wil je je nog meer verdiepen in het minimaliseren van je spullen dan is Vaarwel spullen van Fumio Sasaki een super interessant boek om te lezen. Fumio Sasaki realiseerde zich op een dag dat al zijn spullen hem eerder ongelukkig maakte dan blij. Hij besloot veel van zijn bezittingen weg te doen. In het boek geeft hij een paar simpele regels die je helpen een eenvoudiger en waardevoller leven te leiden.

Fumio Sasaki woont zelf in een superklein appartementje in Tokyo met heel weinig spullen. Dit boek spoort je aan om je leven om te gooien en een beter zicht te krijgen op wat al die spullen voor jouw leven waard zijn.

Het is heel toegankelijk geschreven waardoor het boek iedereen wel zal aanspreken en je direct na het lezen ervan zin hebt om zelf ook je leven om te gooien en eens kritisch door je huis te gaan spitten om uiteindelijk minimalistischer te wonen en voller te leven!

Voor meer informatie over het boek ‘Vaarwel spullen’ klik op onderstaande button.

Fumio Sasaki
Laatst bijgewerkt op: september 30, 2022 - 12:05 am

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee Suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Deze website wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. 

Ontvang een e-mail bij nieuwe artikelen van Suus

Ontvang eens per twee weken de nieuwste tips en artikelen in je mailbox.

Jouw E-mailadres wordt enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Bekijk ook de privacy policy 

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Deel dit artikel:

Lees ook

rommel in huis negatieve effecten
Let niet op de troep
snel opruimen met 4 dozen
Wil je weten