Sanitair

10 slimme schoonmaaktips voor in de badkamer met baking soda

Baking Soda, iedereen heeft er weleens van gehoord. Baking Soda wordt ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd. Nee, het is niet precies hetzelfde als baksoda of soda, dus laat je niet verleiden door een middeltje dat qua prijs aantrekkelijker is. Wil je de badkamer op een milieuvriendelijke manier schoonmaken? Baking Soda is het perfecte schoonmaak- en schuurmiddel!
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
badkamer schoonmaken met baking soda

Wat kun je in de badkamer schoonmaken met Baking Soda?

1. Vette aanslag in de badkuip verwijderen met Baking Soda

Vooral olie is de grote boosdoener als het om vette aanslag in je badkuip gaat. Dit los je heel makkelijk op door Baking Soda in je badkuip te strooien en vervolgens een doekje te doordrenken met natuurazijn en eroverheen te poetsen. Vet en vuil veeg je op deze manier gemakkelijk weg.

2. Het douchegordijn schoon krijgen met Baking Soda

Het ziet er altijd zo onsmakelijk uit: een douchegordijn met donkere schimmelplekken. Een nieuwe kopen is echter helemaal niet nodig. Je hoeft het douchegordijn alleen maar op 30°C te wassen. In het wasmiddelbakje doe je een halve kop Baking Soda en in het wasverzachterbakje een halve kop natuurazijn.

Zijn de vlekken erna nog niet weg? Strooi dan een eetlepel Baking Soda op een natte viscosespons en poets de plekken weg. Dat is net iets meer gedoe, maar gegarandeerd dat je alle viezigheid wegkrijgt. Spoel het douchegordijn nog even goed af en weg vieze vlekken!

3. Het toilet poetsen met Baking Soda

Je kunt natuurlijk om de boel fris te houden dagelijks een scheut bleek in je toilet gooien, maar helaas is bleek hartstikke giftig en slecht voor het milieu.

Het perfecte schoonmaakmiddel voor je toilet is ook weer Baking Soda. Doe een eetlepel Baking Soda en een scheut natuurazijn in het toilet en laat het een uurtje bruisen. Met de wc-borstel schrob je het nog even na en dan trek je door. De toiletpot is weer schoon en alle vieze luchtjes zijn verdwenen.

4. Een Baking-Soda-luchtverfrisser maken

Je kunt van Baking Soda de perfecte luchtverfrisser maken. Doe een eetlepel Baking Soda en een flinke scheut citroensap in een grote mok met kokend water. Giet na het afkoelen het brouwseltje in een spuitflesje of plantenspuit, even goed schudden en sprayen maar!

5. De gootsteen ontstoppen met Baking Soda

Loopt het water in je gootsteen niet meer goed weg, dan kun je een scheut Baking Soda in de gootsteen strooien, doe er een half kopje natuurazijn bij, de boel gaat sissen en bruisen en na een half uurtje spoel je alles door met heet water. Dit is de meest milieuvriendelijke manier om je gootsteen te ontstoppen.

gootsteen ontstoppen met baking soda

6. De gootsteen verfrissen met Baking Soda

Ga je een paar dagen of langer weg dan kun je bij terugkomst soms steil achterover slaan van de putlucht die in je badkamer hangt. De afvoerput is de boosdoener!

De perfecte oplossing is: schep vlak voordat je weggaat 4 eetlepels Baking Soda in de gootsteen. Terwijl jij ergens zit te genieten in een ver oord worden alle nare luchtjes geneutraliseerd.

7. De antislipmat reinigen met Baking Soda

Een antislipmat kan er na verloop van tijd erg ranzig uitzien, vooral rondom de zuignapjes hopen schimmels en zeepresten zich op.

Strooi Baking Soda over de antislipmat, laat het een half uurtje inwerken en schrob het erna met een vochtige borstel na. Spoel de mat ten slotte goed af met water en de mat is weer als nieuw.

8. Tegels in de badkamer schoonmaken met Baking Soda

Na verloop van tijd kunnen de tegels in je badkamer er dof uit gaan zien. De tegels in je badkamer krijg je weer glanzend schoon. Maak een microvezeldoekje nat en strooi er Baking Soda overheen. Wrijf met het doekje over de tegels en spoel het na. De tegels gaan er mooi van glimmen.

Wil je microvezeldoekjes veilig gebruiken, zonder het milieu te schaden? Lees dan alle ins & outs in Alles wat je wilt weten over schoonmaken met microvezeldoekjes

9. Donkere voegen poetsen met Baking Soda

Je hebt allerlei giftige middeltjes om de voegen in de badkamer aan te pakken, en eens in de zoveel tijd zou je kunnen zondigen met iets als schimmelvreter van Bison, die is van alle giftige goedjes de beste als de voegen er erg beroerd aan toe zijn. Baking Soda gebruiken is een milieuvriendelijkere manier.

Meng 60 gram Baking Soda met 1½ liter water, 80 ml citroensap en 60 ml natuurazijn. Giet dit in een plantenspuit of spuitflesje, even goed schudden en spuit de voegen onder. Je laat het een half uurtje intrekken. Ten slotte schrob je nog even met een borstel of oude tandenborstel de voegen en dan spoel je alles schoon.

10. Kalkaanslag verwijderen met Baking Soda

Kranen, putjes, buizen… alles wat glimt in de badkamer kan onder de kalkaanslag komen te zitten. Je kunt dit behandelen met natuurazijn maar je kunt ook wat Baking Soda op een vochtige spons strooien en vervolgens de kalkaanslag er makkelijk af poetsen.

Is de kalkaanslag hardnekkig dan laat je de Baking Soda een paar uur intrekken voordat je het eraf poetst.

De gehele badkamer schoonmaken met Baking Soda

Ten slotte kun je de gehele badkamer schoonmaken met Baking Soda. Baking Soda is het perfecte schuurmiddel.

Strooi een eetlepel Baking Soda op een natte viscosespons en boen er de tegels, voegen, wasbak, bad en douche mee schoon. Spoel het na met water en wrijf het vervolgens droog. Schimmels, zeepresten en kalk verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Waar kun je Baking Soda kopen?

De meeste supermarken verkopen wel Baking Soda maar in van die kleine zakjes van 5 gram. Relatief is dat best prijzig. Grotere verpakkingen kun je bestellen bij bol.com.

Wil je nog meer schoonmaaktrucjes weten met Baking Soda? Lees dan mijn andere artikelen over Baking Soda.

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

product advies suus
Bekijk ook
product advies suus
Actueel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN