Interieur

Afstoffen, dit is de beste manier!

De stofdoeken die onze voorouders gebruikten kunnen linea recta in de prullenbak. Deze doeken zorgen ervoor dat het stof zich alleen maar verplaatst waardoor je op andere plekken extra veel opgehoopte stofdeeltjes krijgt. Gelukkig kun je voor een langere tijd in twee stappen je interieur compleet stofvrij krijgen.
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
afstoffen met vochtig microvezeldoekje

Het stof verwijderen

Wil je stof echt verwijderen, dan kun je voor het afstoffen het beste de stofzuiger uit de kast trekken. Stof krijg je pas echt goed weg als je je vensterbanken, boekenkasten, opstapjes in de badkamer, randjes van de lambrisering en ga zo maar door gewoon zuigt met een goede stofzuiger.

Aan het uiteinde van je stofzuigslang doe je een wat smallere stofzuigermond en zuigen maar. Het stof zie je voorlopig niet terug. Zo simpel is het!

Kleinere items waar je niet goed bij kunt met de stofzuiger kun je afstoffen met een droogtrommeldoekje of een goede magnetische plumeau. Deze doekjes en de plumeau zijn hartstikke statisch en je kunt er perfect de bovenste randjes van fotolijstjes, lampjes en andere kleine spulletjes mee afstoffen.

Let er wel op dat hetgeen je afstoft met een droogtrommeldoekje of een magnetische plumeau, zelf ook weer statisch wordt en daardoor stof aantrekt. Neem daarom het item na het afstoffen altijd af met een nat doekje!

Andere tips met droogtrommeldoekjes kun je lezen in: 33 verrassende huishoudelijke tips met droogtrommeldoekjes

Nog twee tips: werk van boven naar onder en pak dan pas de vloer mee. Scan ook maar meteen even het plafond op spinnenrag, ook die kun je het makkelijkst gewoon wegzuigen.

Het huis stofvrij houden

Om zeker te weten dat er geen stof meer achterblijft en dat het stof ook een tijdje wegblijft, maak je een microvezeldoekje nat (zonder schoonmaakmiddel!) en neem je alle oppervlakten die vochtig mogen worden nog even af. De microvezeldoekjes van Sorbo zijn heel fijn en betaalbaar.

Met de microvezeldoekjes van Sorbo kun je verschillende oppervlakken schoonmaken en je hebt geen schoonmaakmiddel nodig omdat het structuur van de microvezels ervoor zorgt dat het vuil aan het doekje vasthecht.

De doekjes zijn ook ideaal om glanzende oppervlakten mee af te nemen (en weer glanzend te maken!)

Wat moet je allemaal afstoffen?

 • De bovenste randjes van de omlijsting van je deuren
 • De lambrisering
 • De grote en kleine kasten
 • De gadgets
 • De tafels
 • Het bureau (of meerdere bureaus)
 • De stoelen
 • De boekenplanken en de boeken
 • De apparatuur (maar let op: deze niet nat afnemen!)
 • De buitenste randjes van de stopcontacten
 • De fotolijstjes en schilderijen
 • De lampen (en vergeet ook niet de peertjes!)
 • De luxaflex of lamellen
 • De vensterbanken
 • De radiatoren en de verwarmingsbuizen
 • De randjes van de bedden
 • De muziekinstrumenten (maar let op: deze niet nat afnemen!)
 • De plinten

Dont’s bij het afstoffen

 • Gebruik geen plumeau. Die verspreidt alleen maar het stof. Tenzij je een panty over je plumeau trekt of een goede magnetische plumeau gebruikt.
 • Sla de ventilatieroosters niet over want dan heb je binnen de kortste keren weer overal stof. Je kunt hier meer over lezen in: 10 gouden tips om je huis langer schoon te houden
 • Stof niet met een droge doek en al helemaal niet met een ouderwetse stofdoek, want stof is op die manier moeilijk te vangen.

Succes ermee, alles voor een stofvrij huis!

Wil je microvezeldoekjes veilig gebruiken, zonder het milieu te schaden? Lees dan alle ins & outs in Alles wat je wilt weten over schoonmaken met microvezeldoekjes

Delen:

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Suus-portretfoto

Suus Sengers

Schoonmaakspecialist

Suus deelt alles wat je moet weten over schoonmaken en geeft schoonmaak tips waar je snel mee klaar bent mét resultaat.

Bewaar op pinterest

Wil je deze informatie bewaren voor later? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg Suus ook op Pinterest

Dit artikel bevat verwijzingen naar diverse webwinkels. Als je via de links bestelt, steun je daarmee suusmaaktschoon.nl, waarvoor Suus je alvast enorm wil bedanken. Suusmaaktschoon.nl wordt niet gesponsord door de genoemde webwinkels. Let op: de genoemde prijzen hebben een beperkte geldigheidsduur. Suusmaaktschoon.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor prijsafwijkingen.

Alle informatie op suusmaaktschoon wordt met de grootste zorg samengesteld en is auteursrechtelijk beschermd. Alle gebruik van de aangeboden content is ongeoorloofd zonder expliciete schriftelijke toestemming ter zake verkregen van Suusmaaktschoon.nl en met inachtneming van een duidelijke bronvermelding met link. Er zullen juridische stappen ondernomen worden bij ongeoorloofd kopiëren.

product advies suus
Bekijk ook

Perzisch tapijt reinigen als een expert in 7 simpele stappen

In 7 simpele stappen kun je je Perzisch tapijt reinigen met azijn. Je zult zien dat je woonkamer er enorm van opfleurt. En niet alleen de woonkamer, ook jij!

Met deze 10 tips heb je nooit meer last van hondenlucht in huis

Ruikt je huis naar een hondenpension? Gelukkig zijn er een heleboel trucjes om de hondenlucht uit huis te krijgen en ruikt je woning erna weer lekker fris!

Alles wat je wilt weten over schoonmaken met microvezeldoekjes

Schoonmaken met microvezeldoekjes heeft veel voordelen. Wil je ze veilig gebruiken, zonder het milieu te schaden? Lees dan snel alle ins & outs!
product advies suus
Actueel

Je wc schoonmaken: de belangrijkste feiten die je moet weten!

Grondig de wc schoonmaken alsof je ieder moment hoogstaand bezoek verwacht. Gelukkig kost dat met deze schoonmaaktips helemaal niet veel tijd.

Je kunt perfect zelf schoonmaakmiddel maken met azijn! 16 diy

Je kunt zelf schoonmaakmiddel maken met azijn! Azijn is spotgoedkoop dus per saldo ben je veel voordeliger uit. Hier 16 simpele recepten.

Let op! Dit zijn de 8 grootste nadelen van wasverzachter

Hier alle nadelen van wasverzachter. Stap over op een beter alternatief. Zo bespaar je een geld en wordt je was op een milieuvriendelijke manier nog zachter!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang een gratis e-book met de beste tips om consumptievlekken te verwijderen.

ZOEKEN